18-го жовтня Донецька область перейшла у "червону" зону карантину, а це значить, що для закладів, куди приходять люди, вводяться нові обмеження: повна вакцинація співробітників або ж ПЛР-тест раз у три дні. Це правило не розповсюджується на продуктові та зоомагазини, аптеки, пошти, магазини з побутовою хімією. З 19 жовтня у Маріуполі представники виконкому та поліції перевіряють торгівельні об'єкти та заклади громадського харчування на дотримання постанови Кабінету Міністрів України. 0629 долучилися вчора, 21 жовтня, до інспекції.
Як тільки Донецька область увійшла до "червоної" зони карантину - у нас почали діяти нові обмеження згідно постанови Кабміну № 1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2".
З 18 жовтня Донецька область у "червоній" зоні, а з 19 жовтня у Маріуполі розпочалися рейди по торгівельних об’єктах та закладах громадського харчування, щоб переконатися, чи вони дотримуються нових карантинних обмежень.
Інна Толстопятова - начальниця відділу аналізу податкових надходжень та контрольно-перевірочної роботи департаменту з питань економіки - розповіла, що на департамент економіки покладені обов'язки по контролю за дотриманням карантинних заходів суб'єктами господарювання, тобто підприємцями.
У місті створили 18 груп перевірки, куди входять працівники виконкому, у 8 з цих груп входять також представники поліції. Починається перевірка з 10 ранку і триває протягом дня у всіх районах міста.
У вівторок було перевірено 500 закладів, у середу вже 700. На цьому тижні з підприємцями та їх працівниками проводять роз'яснювальну роботу та попереджають про нові правила, а вже з наступного понеділка, 25 жовтня, почнуть штрафувати. Поки що поліція під час перевірок виписувала протоколи лише за неправильне носіння або відсутність маски.
Як розповідає Інна Толстопятова, підприємці не прислуховуються до перевіряючих.
"Суб'єкти господарювання та їх працівники не хочуть нас слухати та розуміти, на жаль. Ми намагаємося пояснити нові правила, але люди сприймають нас негативно та агресивно, хоча на сьогодні ми навіть не почали штрафувати. Хочеться, щоб всі розуміли, що ми виконавці законів та підзаконних актів, які діють на території України. Ми (ред. - місцева влада) не є їх законодавцями. Ми намагаємося лише донести те, що підприємці мають і так знати", - пояснює Толстопятова.
На сьогодні у відкритому режимі можуть працювати лише ті об'єкти, у яких 60% площі зайнято продуктами харчуваннями, ліками, засобами гігієни та побутовою хімією, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, садивним матеріалом та добривами. А також підприємства, які надають послуги зв'язку (пошта), послуги з ремонту (одягу, взуття, машин (СТО), побутової техніки), фінансові установи та заправки. Перукарні і салони краси працюють лише за попереднім записом, щоб люди всередині не сиділи у черзі. У приміщеннях, де надаються ці послуги, має знаходитися одна людина на 10 кв. м. На підлозі повинна бути обов'язкова розмітка для дотримання дистанції. Звісно, всі працівники мають бути в захисних масках.
З 25 жовтня ці об'єкти, які мають право відкрито працювати, - зобов'язані мати 80% щепленого персоналу хоча би першою дозою вакцини. Для входу у вищеперераховані заклади у відвідувачів не вимагається сертифікат чи ПЛР-тест.
Заклади громадського харчування можуть працювати у відкритому режимі лише за умови, якщо 100% персоналу вакциновані двома дозами або роблять ПЛР-тест раз у три дні, або мають довідку про те, що вони перехворіли коронавірусом не більше, ніж місяць тому.
У всіх інших випадках (у тому числі, якщо персонал має лише 1 дозу вакцини) - кафе чи ресторан має працювати лише на виніс або на доставку.
Такі самі вимоги, як і до персоналу, ставляться і перед відвідувачами закладів громадського харчування, якщо вони хочуть знаходитися усередині приміщення. Їхні сертифікати, тести чи довідки мають перевіряти самі працівники або ж власники закладів. У великих маркетах (наприклад, "Епіцентр") охоронці перевіряють сертифікати покупців на вході.
Ті співробітники чи клієнти, які не відповідатимуть цим вимогам, платитимуть штраф від 17 тис. грн (згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення, стаття 44-3 "Порушення правил щодо карантину людей"). Штраф для власника підприємства - від 34 тис. грн.
Як розповіла начальниця відділу аналізу податкових надходжень та контрольно-перевірочної роботи департаменту з питань економіки Інна Толстопятова, при перевірці речових ринків рахують не кожен окремий кіоск, а весь ринок як єдиний суб'єкт господарювання. Якщо продавці та їх покупці мають повну вакцинацію, то ринок може працювати. Якщо працівники мають одну дозу вакцини чи взагалі не мають щеплення або ж ПЛР-тесту, то працювати мають право лише онлайн. Те саме стосується всіх продовольчих магазинів (окрім побутової хімії та засобів гігієни).
Перше, куди ми зайшли з перевіркою, було кафе "Coffe Cat" у ТЦ "Амстор" на проспекті Металургів. Дівчина-бариста мала першу дозу вакцини. А так як її заклад має відкритий простір (тобто це не кіоск), то її попередили, що працівники повинні мати дві дози. Зауваги вона прийняла та пообіцяла передати директору.