Що маріупольські підприємці у Славутичі сказали Володимиру Зеленському, - ФОТО

26 квітня президент України Володимир Зеленський завітав до маріупольських підприємців у Славутичі.

Славутич – особливе місто. Його почали будувати після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році як безпечне місто для працівників станції, ліквідаторів, евакуйованих із Чорнобиля. 

Тепер це місто стало рятівним для родини підприємців із Маріуполя.

Марія та Сергій Бубнови мали власне підприємство з переробки овочів у Маріуполі. Розпочинали свою справу з торгівлі овочами, а масштабувалися до власного переробного виробництва.

Війна двічі вдарила по них. Спочатку, у 2014-му, перекрила їм ринки збуту, які залишилися на окупованих Росією територіях Донеччини та Луганщини, а потім, у 2022-му, взагалі забрала будинок, підприємство, обладнання.

У Славутичі підприємцям запропонували найкращі умови для відновлення бізнесу, а міжнародні партнери  -  USAID – в рамках програмі  "Економічна підтримка України" допомогли придбати обладнання. Тож вони переїхали туди і почали працювати над побудовою підприємства з нуля. 

Станом на зараз можна вже констатувати: підприємство розпочало роботу. Його перейменували з «Азовської фабрики-кухні» на «Нову кухню».

За словами співзасновниці та директорки компанії, Марії Бубнової, фабрика виготовляє три види супів та український борщ і  поставляє їх у невеличкі продуктові магазини та за індивідуальними замовленнями з сайту.

«Супи, які ми виготовляємо, - це не напівфабрикати. Це готова продукція. Особисто я більше не готую дому перші страви, тому що багато роботи, немає часу. І у мене є запас готових супів на вибір. Ми розробили цю продукцію для людей, які зайняті, не мають часу або бажання стояти багато часів на кухні. Або не мають умов для приготування їжі», - пояснює 0629 Марія Бубнова.

Зараз на сайті «Нової кухні» можна замовити супи за 55 грн, і борщ – 72 грн.

Марія Бубнова каже, що поки що невигідно співпрацювати із великим супермаркетами, бо у них працює система відтермінування платежу, через це ціна на борщ на полицях сягає приблизно 170 грн. Це дорого.

А от у маленьких магазинчиках ціна дуже приємна, і тому там продажі відбуваються непогано. 

«На жаль, поки що про нас мало хто знає. Ми виїхали із Маріуполя і втратили всі свої економічні зв’язки. Дуже важко просувати свою продукцію там, де про тебе ніхто не чув. Тому ми зараз дуже потребуємо розширення ринку збуту», - розповідає Марія Бубнова.

Саме про це вона казала Володимиру Зеленському під час його візиту на підприємство.

Фото  - Фейсбук Марії Бубнової

Зустріч відбулася 26 квітня у рамках візиту до Славутича з нагоди річниці чорнобильської трагедії. Зеленський був на багатьох локаціях у місті. «Нова кухня» була  лише однією з них. 

Окрім Володимира та Олени Зеленських, у складі делегації була Тетяна Бережна, заступниця міністра економіки, Руслан Кравченко, представник Київської ОДА, багато охорони. Загалом близько 40 людей.

«Ми готувалися до цього візиту протягом трьох днів. Там дуже серйозний безпековий протокол. Тож треба було підготувати необхідні заходи», - розповідає Марія Бубнова.

На її особисте враження, зустріч була конструктивною. 

«Два мої основні меседжі, які я намагалася донести: по-перше, після Маріуполя можна відновлюватися, отримувати гранти, в тому числі і від Міністерства економіки, працювати. По-друге – нам потрібен збут», - каже директорка підприємства.

Зараз вона вже поставляє готові супи військовим у їхні підрозділи, але поки що лише через волонтерські ініціативи та приватні замовлення родин військовослужбовців. Але в компанії планують також виходити на благодійні фонди і працювати з тими, хто надає соціальну допомогу.

В цілому, Марія Бубнова вважає, що їхня команда зробила дуже великий крок – від руїн власного бізнесу до відновлення і презентації продукції на державному рівні.

Але для розвитку успіху треба розширювати співпрацю. Чим «Нова кухня» зараз і займається.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Нова торгова марка, нове місто, нове життя. Як родина маріупольців Бубнових відновлює свій бізнес, - ФОТО

Який бізнес залишився у Маріуполі. Інтерв'ю з Дмитром Дресвянниковим

Підприємці із Маріуполя показали, яке сучасне обладнання придбали для своєї "Нової кухні", - ВІДЕО