• Головна
  • Бленд, бурбон чи односолодовий – як розібратися в типах віскі
Новини компаній
14:06, 23 серпня

Бленд, бурбон чи односолодовий – як розібратися в типах віскі

Новини компаній

Віскі – відносно новий алкогольний напій для нашої країни. Проте у світі він вважається одним із найстаріших міцних напоїв, який має величезну армію шанувальників. Причиною цьому є подвійне задоволення – чарівний аромат та надзвичайно приємний м’який смак. Класифікація віскі передбачає декілька основних моментів, в яких добре розбираються знавці якісного алкоголю. 

whiskey-with-alcohol-drink-bar-table-liquid-ice-cognac-brandy-generated-by-artificial-intelligence_25030-67613.jpg?t=st=1724400553~exp=1724404153~h...

whiskey-with-alcohol-drink-bar-table-liquid-ice-cognac-brandy-generated-by-artificial-intelligence_25030-67613.jpg?t=st=1724400553~exp=1724404153~hmac=5cc561def58c6a85c385e21f521db521ea15f299b6cbdc1c96fbdab4c2968135&w=740

Гід по віскі: шукаємо «свій» напій

Купаж, бурбон, сингл молт, односолодовий, бочковий – що означають ці поняття, та як зрозуміти специфіку їх виробництва? Якою має бути ціна віскі, якщо ви вирішили скуштувати новий для себе напій? Акцентуємо саме на тих видах віскі, які вважаються найбільш популярними.

Бленд

Це так званий купажований віскі, рецептура якого передбачає змішування солодових спиртів із зерновими добавками. Якісний напій має утримувати у своєму складі від 40 до 60 відсотків спирту. Купаж може мати до кількох десятків сортів солоду, витримка у бочках після змішування відбувається протягом 6-8 місяців. Знавці цього напою рекомендують:

  1. Monkey Shoulder Smokey;
  2. Jameson Irish Whiskey;
  3. Johnnie Walker Red Label.

Односолодовий тип

До складу цього виду напою входить лише три компоненти – вода, дріжджі та ячмінний солод. Нічого стороннього рецептура більше не допускає. Іншим важливим правилом виготовлення напою є проходження всіх етапів виробництва виключно в межах одного підприємства. Міцність напою складає 40-43% об., а його букет неможливо сплутати ні з чим іншим. У смакових нотках виразно відчувається ячмінь з міцними тонами деревини. Витримують односолодовий напій неодмінно в бочках протягом 3 років мінімум. Проте істинні знавці віскі надають перевагу більш зрілим маркам. Найкращим варіантом такого напою заведено вважати термін від 6 до 15 років. Якщо ви хочете відчути справжній смак шотландського односолодового віскі – скуштуйте Kilchoman Machir Bay, Glenfiddich (15 років витримки), або французький Bastille Single Malt.

Бурбон

Батьківщиною цього напою є Сполучені Штати. Виготовляють його переважно з кукурудзи, але рецептура дозволяє додавати до складу деякі злаки – пшеницю, ячмінь, жито. Класичний рецепт вказує на обов’язкову присутність води з Кентуккі, в якій мало заліза. Характерною особливістю бурбона вважається присмак злегка солодкуватої карамелі. Для цього виробники утримують напій у випалених зсередини дубових бочках протягом декількох місяців, а то й років. Справжній бурбон – це той, що виготовлений виключно на території Америки, має у своєму складі мінімум 51% кукурудзи, після дистиляції характеризується вмістом 80% спирту. У пляшках міцність напою складає не менше 40%. Сортів американського віскі налічується більше десятка. Найбільш вишуканими вважаються Jack Daniels Single Barrel, Bulleit (від 6 до 8 років витримки), WILD TURKEY RARE BREED.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
live comments feed...