
Смак Маріуполя. 4 страви, які асоціюються з містом, - ФОТО

У багатьох міст є свій смак. Львів смакує кавою та круасанами. В Київа солодкий смак Київського торту. Херсон – це смак кавунів, а Мелітополь – черешні. Таких прикладів можна приводити ще багато. Але, якщо в вас спитають: а чи можеш привезти мені щось ваше, маріупольське? Чи не поставить вас таке запитання в тупик? - звертається у своєму блозі керівник Центру підтримки та розвитку малого та середнього бізнесу Роман Амєлякін.
Якщо ні, то ви вже добре знайомі з сучасним Маріуполем. Але якщо не можете відповісти на це питання, то ми, Центр підтримки та розвитку МСБ, розкажемо вам дещо.
І, мабуть, найперша страва, яка згадується, це чебуреки.

Скуштувати чебуреки можна будь-де, але тільки в Маріуполі (або в сусідніх селах) від цього можна отримати справжнє гастрономічне задоволення. Це не жорсткий, як стара літня резина, чір-чір на ринку у Черкасах, не сухий, з товстого тіста, «чебурек» на залізничному вокзалі Дніпра і не, бережи Боже, той макет чебурека, який продають у замороженому вигляді в крамницях. Тонке, ніжне тісто, зажарене в свіжій олії з соковитими начинками на будь-який смак. І придбати справжні «Маріупольські чебуреки» та чір-чіри можливо в кафе «The Cheburek» на Приморському бульварі,
Для поціновувачів солодкого можна порекомендувати «Маріупольский торт».

Створений за домашнім рецептом, вдосконаленим професійним кондитером Оленою Фоменко він підкорює насиченим смаком 22 пісочних коржів з волоським горіхом та солодкого заварного крему зі згущеним молоком. А крім цього має ще одну відмінну рису: він створюється руками поварів під ретельним наглядом авторки рецепту прямо в приміщені кафе «Марія Федорівна». З таким подарунком не соромно приїхати до друзів в інше місто чи, навпаки, зустріти делегацію.
А якщо вам до вподоби не стільки солодкий, скільки витончений десерт, то на цей випадок мережа кондитерських «La Roshelle» запропонує вам неймовірний «Ягідний флан».

Ціла купа свіжих ягід у вершково-ванільному кремі на коржику з пісочного тіста. Знаєте, де ще таке можливо скуштувати? Отож. Навіть гугл не дуже знає!
Не подобається солодке чи рахуєте калорії? Ну то не солодощами єдиними. Дуже смачний сир з коров’ячого або козячого молока роблять в Маріуполі на підприємстві Юрія Тернавського.

«Покровська коза» від Маріупольського молокозаводу може запропонувати широку лінійку твердих та розсільних сирів, що вироблені з молока корів, що надходить з фермерських господарств Донецької і Запорізької областей - «Малинівка», «Октябрь», «Экопрод». Поласувати можна в багатьох крамницях міста.
А якщо бажаєте більш «лампового», крафтового сиру за авторськими рецептами від маріупольських сироварів, то тоді вам варто звернути свою увагу на «Смачний льох» («Вкусний погрєбок»). Це саме воно – сімейне виробництво з авторською якістю від Ольги Чукурни. А, і не забудьте спитати в них пастилу з аджикі. Певний, такого ви навряд чи смакували!
Ну й якщо вже мова зайшла про сир, то який сир без гарного вина? І тут Маріуполю є що запропонувати. Натуральні сухі вина з власного винограднику від ТМ «ТHREE-G». Тут мабуть краще тисячі слів будуть власні враження, адже власник, запрошує на дегустацію 5 сортів сухих натуральних вин власного виробництва, після якої можна придбати вино у с. Агробаза.
Отже, тепер ви маєте можливість спробувати смаки Маріуполя й розповісти про них іншим. Бо наше місто варто того, щоб змінитись у кращий бік.
Більше блогов читайте тут
Коментарі